آخرین اخبار
کد مطلب: 73912
سنت نذري يكي از صور نهادينه براي تبلور جهان بيني و نظام اعتقادي شيعه
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 971

اين بخشي از هجونامه اي است که يکي از روزنامه نگارنماهاي فراري به تازگي در تارنماي خويش نوشته است.

به گزارش سلام لردگان اين هم از عجايب روزگار است که زماني وي بنا به گفته همکارانش براي غذاي مجلس و يا خبرگزاري کار (ايلنا) سر و دست مي شکست هم اينک بواسطه پول هاي باد آورده اي که در راستاي وطن فروشي بدست مي آورد هموطنان خويش را به سخره گرفته و با يادگيري جشن هاي همچون هالوين سنت هاي ديرينه ايرانيان را فراموش کرده است.

وي که پس از فتنه سال 88 از ايران گريخت و در آغوش بهاييت پناه برد فراموش کرده که در روستاي "قمي کلا" مازنداراني که به دنيا آمد با همين نذورات امام حسين (ع) آشنا بوده و از نزديک لمس کرده است.

البته جاي تعجبي ندارد که اين روزنامه نگار به اصطلاح روشنفکر با چنين ادبيات سخيفي هموطنان سابقش را به سخره بگيرد چرا که وي در گذشته نيز به کررات براي بدست آوردن دلارهاي اجنبي از چنين اقداماتي و ياوه نوشته هايي رويگردان نبوده است.

او در دوران فعاليت خود در روزنامه اعتماد ملي مقاله جنجالي‌اي به نام "آواز دلفين‌ها" نوشت که در آن رفتار محمود احمدي نژاد را به رفتار مربيان تربيت دلفين با دلفين‌ها تشبيه کرده بود.

او در اين مقاله مردم رنجديده اي که در سفرهاي استاني گرد احمدي نژاد جمع مي شوند تا به او نامه دهند را، همانند دلفين هاي گرسنه اي دانسته بود که براي ربودن لقمه اي غذا از دست مربي، صدا از خودشان در مي آورند و حرکات دلفريب نمايشي انجام مي دهند.

متاسفانه وي آنچنان شيفته دلارهاي وطن فروشي خويش شده که از ياد برده که نذري در بين ايرانيان چنانچه از اسمش بر مي آيد ؛ عهدي است که شخص براي برآورده شدن حاجت خود آن را ادا مي کند و با صدقه کاملا متفاوت و در تضاد است.

نذري يعني آن که انسان تصميم بگيرد براي خدا کاري را انجام بدهد؛ و اين مختص قشر به اصطلاح پايين شهر و يا مرفه بالاي شهر نمي شود و هر کس به هر ميزان توانايي که دارد مي تواند در اين کار سهيم باشد.

البته نبايد فراموش کرد که نذري فقط مخصوص آيين مقدس اسلام نيست بلکه آنچه که از تاريخ برمي آيد نشان از اين سنت در ديگر اديان الهي نيز هست .

پيوند نذري دادن نشان از بزرگداشت و تعظيم شخصيت هاي محوري مورد توجه در آن آيين ها نيز هست؛ به عنوان نمونه مي توان به نذر عمران نبي براي خادم شدن فرزندش در عبادتگاه نام برد.

نذر کردن به مناسبت هاي مذهبي متعدد با فرهنگ ديني ايرانيان رابطه مستحکم و طولاني مدت دارد و يکي از اين مناسبت ها، ايام محرم است.

نذورات در بين مسلمانان در ايام مختلفي وجود دارد که ماه محرم از ايامي است که نذريهاي زيادي در آن ادا مي شود؛ آيين نذري دادن به عزاداران امام حسين(ع) سنتي ديرينه و پسنديده در ميان اکثر مسلمانان و به خصوص شيعيان دنياست که در کشورمان رواج بيشتري دارد و شب و روز تاسوعا و عاشورا به اوج خود مي رسد.

مراسم نذري دادن مجموعه اي از ارزش هاي انساني و اسلامي است که در کنار همياري و دوستي مردم، نشان دهنده فرهنگ، آداب و رسوم و عقايد و سنت هاي ماست.

او با وقاحت هر چه تمام تر در هجو نامه خويش از زير سوال بردن کرامت انساني مي نويسد اما وي فراموش کرده که در نذري دادن سنتي است که تمامي ايرانيان از هر قشر و آيين و مسلکي آنرا به نشانه تبرک دانسته و حتي گاهي بخاطر يک دانه برنج از غذاي نذري مرفه ترين افراد جامعه نيز در صف بدست آوردنش مي ايستند.

حتي در عزاداري هاي محرم برخي از ارامنه و زرتشتيان به حضرت ابوالفضل(ع) و اباعبدالله الحسين(ع) ارادت ويژه اي دارند و هر ساله از قند و چاي هيئتهاي مسلمان گرفته تا چند رأس گوسفند نذر مي کنندو در اين مراسم معنوي شرکت مي کنند.
ارامنه اصفهان و ديگر شهرهاي ارمني نشين نيز نقشي ارزنده در اين عزاداري ها و نذورات دارند كه نشان از بزرگي و كرامت شهداي مظلوم واقعه كربلاو روز عاشوراست.
زرتشتيان تهران و يزد و چند نقطه ديگر كشور نيز مشاركت جدي و عاشقانه اي در نذورات و عزاداري هاي سالار شهيدان ابا عبدالله الحسين(ع) دارند.

يشتر اين نذريها به صورت طبخ غذا و پخش آن ميان مردم و عزاداران امام حسين(ع) است، به علاوه توزيع غذا در دسته ها و هيئتهاي مذهبي در اين ايام معمول است.

يکي از علما مي فرمود:اگر در مجلس امام حسين (ع) شرکت کردي وبرايت چاي آوردند آن چاي را بنوش که دواي هر دردي است .چرا که نام امام حسين برآن است.

يکي ديگر از فوايد نذري جمع شدن همه اعضاي فاميل به بهانه کمک کردن براي آماده سازي نذري است که اين هم از ديگر زيبايهاي اين سنت الهي است

اداي نذر موجب اجتماعي شدن و دروني کردن ارزش ها و اعتقادات ديني -تقويت باور هاي جمعي- تقرب بيشتر به خداي متعال و تعظيم شخصيت هاي اهل بيت پيامبر نور و رحمت و فعاليتي آييني است که روز به روز گسترش بيشتري مي يابد.

البته نذري دادن فقط به توزيع مواد خوراکي محدود نمي شود بلکه اين سنت در نذرهاي معنوي نظير روزه، ختم قرآن، ذکر صلوات نيز وجود دارد که در تزکيه نفس و ارتقاي روحي عزاداران تأثير بسياري دارد.

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس